Diş İmplantları
Tedavilerimiz
ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK REZERVASYONU YAPIN
İmplant dişler eksik dişlerin yerine konması ve doğal bir görünüm sağlanması amacıyla hazırlanan yapay diş kökleridir. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar da tıpkı normal diş fonksiyonları gibi çiğneme, kırma gibi fonksiyonları yerine getirir. Eksik dişlerin yerine implant yapılabileceği gibi enfeksiyon ya da iltihap nedeniyle diş çekimi sonrasında da yerleştirilebilir.
İmplant tedavisinin amacı çene kemiği üzerinde kalıcı, kullanılabilir dişler oluşturmaktır. İmplantlar hastanın kemik dokusunun uygun ve yeterli olduğu durumlarda sabit veya hareketli protezlerin yapılması amacıyla oluşturulur.
İmplant Diş Tedavisi Neden Önemlidir?
İmplant diş tedavisi estetik ve doğal bir görünüme sahip olmak için popüler yöntemlerden biridir. Bu tedavinin zaman kaybetmeden gerçekleştirilmesi hasta açısından büyük önem taşımaktadır. Diş sağlığı sorunları riskini ortadan kaldırmak amacıyla implant diş tedavisi, görünüm olarak doğal dişlere yakın, uzun ömürlü sonuçlar sağlar.
Diş İmplantları Neden Yapılır?
Ağız sağlığı için diş implantları uygulanır. Bu işlemin yapılmadığı çenelerde diş kökünün bulunduğu bölgede erime meydana gelir. Emilimi durdurmak veya azaltmak için diş implantı yapılması gerekli hale gelir. Bu işlemin tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise diş implantının ağız görünümü açısından diğer tedavi yöntemlerine göre daha faydalı olmasıdır. Diş implantlarının çeşitleri kullanılan yüzeye göre değişmektedir.
Diş İmplantının Yan Etkileri Nelerdir?
Diş implantının normal şartlarda herhangi bir yan etkisi yoktur. İmplant tedavisi görecek hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi ve diş etlerine zarar vermemesi gerekmektedir. Aksi halde implantın uygulandığı bölgede iltihaplanma, enfeksiyon gibi durumlar ortaya çıkar.
Çok nadir görülen bir yan etki vücudun implantı kabul etmemesidir. Bağışıklık sisteminin implantı reddetmesi sonucunda rahatsızlık oluşur ve implant tedavisi sonlandırılır.
Diş İmplant Sürecinde Neler Oluyor/ İmplant Aşamaları Nelerdir?
Diş implantı lokal anestezi altında yapılır ve süreç 1 ila 3 ay kadar sürebilir. Bazı özel durumlarda tedavi farklılık gösterebilir. Öncelikle tedavi öncesi değerlendirme yapılır ve hastaya diş implantı hakkında bilgi verilir. Hastanın koşulları uygunsa hastanın genel sağlık durumu gözlemlenir.
Dişler ve diş eti muayenesi yapılır ve ağız cerrahı üst çeneden komşu dişlerin konumuna kadar tüm detayları dikkate alarak tedavi planını oluşturur. Diş eti hastalığına bağlı sorunlar varsa öncelikle bunlar tedavi edilecektir.
Bir sonraki aşamada hastanın çene yapısı hakkında fikir edinilir. Dişlerin ve çenenin ölçüleri alındıktan sonra implantın nereye uygulanacağı hakkında bilgi verilecektir.
İlk aşama; Hasta uyuşturularak operasyona uygun hale getirilir. Tedavinin uygulanacağı bölgedeki dişler çekilir. Diş implantının yerleştirileceği alanı ortaya çıkarmak için kemik bir kesiden çıkarılır. Çeneye bir delik açılır, ardından implantın yeri vidalanır. İmplant diş eti ile kapatılır ve dikişlerle kapatılır.
İkinci sahne; İlk aşamadan sonra diş implantının çene kemiğine uyumu gözlemlenir. Çene kemiği büyüdükçe diş implant yüzeyine uyum sağlaması beklenir. Koşullara bağlı olarak bu durum altı ay kadar sürer ve hastanın durumu bu sürenin uzamasını veya kısalmasını etkiler.
Üçüncü sahne; Diş implantı işleminden sonra implantın desteğe ihtiyacı varsa desteklenir ve diş eti ile kapatılır. Daha sonra dikilir ve yara iki hafta içinde iyileşir.
Dördüncü Aşama; Özel tepsi alınacaktır.
Beşinci Aşama; Yapay dişler titanyumdan yapılmış vidalara vidalanır veya yapıştırılarak çeneye yerleştirilir. İmplant işleminin başarı oranının oldukça yüksek olduğunu da eklemek gerekir. Diş eti dokusuyla uyumlu malzemelerin kullanılması ve sağlık teknolojilerinin varlığı da sürecin hasta açısından daha konforlu olmasını sağlar.
Diş İmplant Çeşitleri Nelerdir?
Diş implantlarının türleri şunlardır:
Zayıf dişleri güçlendirmek için endodontik stabilizatörler kullanılır. Diş köklerinin zayıf olması durumunda bu tip diş implantı uygulanabilir.
Transosseöz İmplant: Kemik uzunluğu yetersiz olan hastalara uygulanır. Günümüzde ge kullanımı nedeniyle pek tercih edilmeyen diş implant türüdür.